Mamografija

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika  dojki uz pomoć rentgenskih (x zraka). Aparat kojim se vrši ovo  ispitivanje zove se mamograf. Snimanje traje oko 30 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled:

 1. Skrining mamografija – mamografski pregled dojki  kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Cilj ovog  mamografskog pregleda je da se otkrije zloćudni tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati (palpatornim pregledom).

  Preporuke za obavljanje skrining mamografije:

  • Preporučuje se da prvu mamografiju uradite između 40-te i 45-te  godine života. Nakon toga se preporučuje da mamografiju radite svake  druge godine uz redovne godišnje preglede hirurga i ultrazvučni pregled  dojki.
  • Ne preporučuje se da mamografski pregled radite pre 40-te  godine života (izuzev u posebnim slučajevima) zato što je zbog hormonske  aktivnosti tkivo dojke veoma gusto, apsorpcija rendgenskih zraka  visoka, pa mamogrami nisu od velike koristi. Zbog toga je kod mlađih  žena ultrazvuk dojke prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći  nego mamografija.
 2. Dijagnostička mamografija – mamografski pregled  dojki kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih su palpatornim pregledom  dojki ili ultrazvučnom snimanjem uočene određene promene.

KAKO SE IZVODI?

 • Radiološki tehničar će Vas postaviti u položaj koji omogućava  snimanje svake dojke posebno. Preporučuje se da tokom snimanja stojite  mirno i da se ne pomerate. Radiološki tehničar će Vas u jednom trenutku  možda zamoliti da kratkotrajno zadržite dah kako bi se dodatno smanjila  mogućnost da dođe do zamućenja snimka.
 • Po postavljanju dojke u  pravilan položaj (ovo može izazvati kratkotrajnu neprijatnost)  radiološki tehničar uključuje mamografski aparat koji snima dojku.  Mamografski aparat ima oblik pravougaone kutije koja sadrži cev u kojoj  se stvaraju x zraci. Za aparat je prikačena sprava koja pridržava I  pritiska dojku i postavlja je tako da se snimanje može uraditi iz više  preseka (više pravaca).

POTENCIJALNI RIZICI

 • Zračenje (doza x zraka) kojom ste izloženi tokom mamografskog  pregleda ne izlaže Vas riziku i ne dovodi do nastanka ozbiljnih  komplikacija.
 • Mamografija ne daje uvek tačne i pouzdane rerultate. Ovom metodom nije moguće otkriti sve tipove karcinoma dojke.
 • Kod mlađih žena nekada je teško protumačiti nalaz mamografije. Ukoliko  lekar uoči promene u tkivu dojki može Vam predložiti dodatno  ispitivanje.

PRIPREMA

 • Potrebno je da snimanje obavite 7-10 dana od prvog dana  menstruacije (ukoliko niste u menopauzi). Ne preporučuje se da ovo  snimanje uradite tokom menstrualnog krvarenja zato što su dojke u tom  periodu najosetljivije.
 • Na dan pregleda nemojte stavljati  dezodorans ispod pazuha, parfem, talk, losion, mleko za telo (utiču na  jasnost mamografske slike).
 • Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću prijavite medicinskom osoblju (zato što snimanje može da ošteti plod).
 • Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je imate).

NAKON MAMOGRAFIJE

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.