Gastroskopija (EGDS)

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Gastroskopija je pregled gornjih delova sistema organa za varenje  (jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva). Gastroskop je instrument  kojim se obavlja pregled i koji omogućava da se unutrašnjost ovih organa  za varenje vidi na monitoru. Pregled traje 30 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ispitivanja uzroka sledećih simptoma: mučnine, bola u želucu, krvarenja itd.
• U cilju otkrivanja i lečenja različitih bolesti ovog dela sistema za varenje (zapaljenja, tumora…)
• U cilju lečenja određenih stanja (krvarenje, prisustvo stranog tela… )

KAKO SE IZVODI?

• Procedura se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji.  U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je neprijatan. Sve češće  se savetuje primena kratkotrajne opšte anestezije.
• Procedura se  izvodi uz pomoć gastroskopa. Gastroskop je dugačka fleksibilna cev sa  video kamerom na vrhu koja se preko usta, korena jezika i ždrela uvodi u  gornje delove sistema organa za varenje.
• Tokom procedure moguće je uzeti malu količinu tkiva za patohistološku analizu.

POTENCIJALNI RIZICI

• Krvarenje, povreda zida organa za varenje, infekcija.
• Osećaj nadimanja, suvoće grla, nelagode pri gutanju, grčevi.

PRIPREMA

• Ne smete jesti i uzimati tečnost 8 sati pre procedure (noć pre  procedure). Možete uzeti svoju redovnu terapiju sa malo vode najkasnije 2  sata pre procedure. Nemojte pušiti cigarete.
• Ukoliko bolujete od šećerne bolesti posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovaju doze insulina.
•  Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin,  Plavix, Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis,  Fraxiparin) posavetujte se sa Vašim lekarom o korigovanju doze leka.

NAKON GASTROSKOPIJE

• Preporučuje se da na proceduru dođete u pratnji. Nemojte samostalno upravljati motornim vozilom.
• Nakon procedure nemojte ići na posao i odmarajte se.
• Posle dva sata možete jesti i piti. Preporučuje se da to budu hladni napici i lagana kašasta hrana.