Cistoskopija

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Cistoskopija (uroendoskopija, uretrocistskopija) je endoskopska dijagnostička procedura kod koje se optičkim instrumentom u obliku sonde s kamerom na vrhu pregleda sluzokoža mokraćne cevi (uretre) i mokraćne bešike.

ZAŠTO SE RADI?

Lekar će tražiti cistoskopiju ako imate krv u mokraći, žalite se na otežano ili bolno mokrenje, imate infekciju nekog organa urotrakta (mokraćnih puteva, kanala ili bešike), patite od  inkontinencije, tj. nekontrolisanog nevoljnog mokrenja, ili pak imate stalni nagon na mokrenje. Veoma je korisna metoda za dijagnostifikovanje upale bešike (cistitisa) ili, u najgorem slučaju, karcinoma mokraćne bešike.

KAKO SE RADI?

Kod žena se cistoskopija se radi u položaju istom kao kod ginekološkog pregleda. Pre pregleda medicinska sestra ili tehničar dezinfikovaće vam intimnu regiju. Zatim će vam lekar ubrizgati gel u mokraćnu cev kako bi sam pregled bio što manje neprijatan za vas. Fleksibilni cistoskop sa kamerom na vrhu uvodi se duž sluznice mokraćne bešike, ulazi u bešiku i ispunjava je sterilnom tečnošću. Tako može u celosti da pregleda bešiku, kao i sluzokožu i sa sigurnošću utvrđuje da li ima polipa (najčešće bezopasnih tvorevina), tumora, povreda ili kamenca. Posebno se ispituje ulaz mokraćne cevi u bešiku. Pregled je umereno neprijatan.

Kod muškaraca je ovaj pregled veoma jednostavan i bezbolan. Veoma je mali procenat pacijenta kod kojih cistoskopija zahteva anesteziju, a to su pacijenti sa uznapredovalim patološkim promenama ili anatomskim malformacijama. Ukoliko se tokom pregleda naiđe na sumnjivo tkivo, lekar će uzeti biopsiju radi histopatoloških analiza tkiva.

PRIPREMA

Pre pregleda treba da pijete dosta tečnosti kako bi bešika bila puna. U dogovoru s lekarom verovatno ćete privremeno prekinuti terapiju koja utiče na zgrušavanje krvi (andol, marivarin, aspirin…). Ako imate HIV virus, hepatitis B, C, D i E, neko oboljenje srca,  bubrega, pluća ili dijabetes (šećernu bolest), obavezno obavestite o tome lekara pre pregleda!

POTENCIJALNI RIZICI

Cistoskopija može dovesti do sledećih komplikacija:

  • Infekcije urotrakta
  • Moguće krvarenje iz mokraćne cevi ili bešike
  • Nuspojave na lekove tokom pregleda
  • Poremećaj rada srca
  • Pad pritiska

Ukoliko nakon cistoskopije primijetite krv u mokraći, temperaturu iznad 38°C, bol i peckanje tokom mokrenja, odmah obavestite lekara

POSLE CISTOSKOPIJE

Ako vam je cistoskopija rađena u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, treba da ostanete u našoj bolnici dok dejstvo anestezije sasvim ne prođe. Morate imati pratnju tog dana jer ne smete voziti. Kako biste smanjili iritacije bešike, pijte dosta tečnosti kako bi se bešika pročistila.