Rendgen pluća

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Rendgensko snimanje grudnog koša je brz i bezbolan metod kojim se uz  pomoć rendgenskih zraka (x zraka) pravi slika grudnog koša i organa koji  se u njemu nalaze – srca, pluća, disajnih puteva, krvnih sudova i  limfnih čvorova. Na rengdeskom snimku grudnog koša mogu se videti i  rebra, grudna kost, ključne kosti i grudni (torakalni) deo kičme.  Snimanje traje oko 10 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ispitivanja uzroka sledećih tegoba: otežanog disanja,  nedostatka vazduha, upornog kašllja (sa ili bez iskašljavanja), bola u  grudima ili bola tokom disanja …
• U otkrivanju i dokazivanju upale  pluća (pneumonije), tumora pluća (benignih i malignih), hronične  opstrruktivne bolesti pluća (HOBP-a), cistične fibroze, povrede kostiju  grudnog koša ili organa u grudnom košu, uvećanja srca i srčanog  popuštanja, prisustva stranog tela u disajnim putevima, procene ispravne  pozicije tubusa …

KAKO SE IZVODI?

• Uglavnom se rade dva preseka. Jedan od pozadi  (PA-posteroanteriorni), a drugi sa strane tela (LA-lateralni). U prvom  položaju ispitanik stoji sa rukama na kukovima i grudima naslonjenim na  ploču rendgenskog aparata. Za drugi položaj ispitanik stoji sa rukama  dignutim iznad glave i bočnom stranom grudnog koša prislonjenom na ploču  rendgenskog aparata. Ispitanici koji ne mogu da stoje tokom ispitivanja  mogu ležati.
• Radiološki tehničar će Vam pomoći da zauzmete odgovarajući položaj i nakon toga će uključiti mašinu za početak snimanja.
•  Biće potrebno da tokom snimanja stojite mirno i da u jednom trenutku na  nekoliko sekundi zadržite dah kako bi rendgenska slika bila što  jasnija.

POTENCIJALNI RIZICI

• Ovo je potpuno bezbolna metoda. Doza zračenja kojom ste izloženi tokom ovog snimanja ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
• Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću obavestite medicinske radnike, zato što rendgensko zračenje može uticati na plod.

PRIPREMA

Rendgensko snimanje grudnog koša ne zahteva posebnu pripremu.  Ponesite prethodnu medicinsku dokumentaciju sa sobom i pokažite je  lekaru (ukoliko je imate).

NAKON RENTGENSKOG SNIMANJA PLUĆA

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.