Terapijska primena botulinskog toksina

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Delovanje

Botulinski toksin (BT) – prirodni protein koji proizvodi bakterija clostridium botulinum – deluje na veze između nerava i mišića tako što remeti prenošenje nervnih impulsa, i u visokim dozama može da izazove paralizu svih mišića. Pre nekoliko decenija je, međutim, otkriveno da izuzetno male doze BT-a, pripremljenog u kontrolisanim laboratorijskim uslovima, pri selektivnom ubrizgavanju u mišić izazivaju samo blagu slabost; ona se može dozirati prema potrebi, zavisno od vrste i jačine nevoljnih pokreta koji se žele kontrolisati, a traje nekoliko meseci i postepeno nestaje. Pored efekta na nervno-mišićnu vezu, BT deluje i na nervna vlakna koja posreduju u prenošenju bolnih impulsa, što čini osnovu analgetskog delovanja ovog preparata.

Indikacije

Zahvaljujući efikasnosti i pouzdanosti, BT je u poslednje dve decenije postao glavno terapijsko oruđe za lečenje svih stanja kod kojih se javljaju nevoljni pokreti ili patološki povišena mišićna aktivnost: distonija (tortikolis, blefarospazam, hemifacijalni spazam, tremor); spasticiteta kod multiple skleroze, ili posle cerebrovaskularnog insulta (šloga); glavobolja i drugih hroničnih bolnih stanja; hiperhidroze (prekomernog znojenja).

Bolesti nevoljnih pokreta

Za distonije – neurološke poremećaje koji se manifestuju nevoljno povišenom mišićnom aktivnošću i uzrokuju izmenjene i deformisane položaje i otežane pokreta delova ili celog tela – terapija botulinskim toksinom je praktično jedina široko dostupna i efikasna terapija. Najčešće distonije kod kojih se BT efikasno primenjuje već skoro dve decenije jesu tortikolis (nagnutost glave na jednu, a lica na drugu stranu), blefarospazam (grč kapka) i hemifacijalni spazam (grč polovine lica). Delotvorna je i kod drugih znatno ređih distonija, a uspešno se primenjuje i u lečenju tremora (nevoljnog drhtanja ruku) različitih uzroka.
Patološki povišena mišićna napetost
Posle cerebrovaskuranog insulta (šloga), u zahvaćenoj ruci i/ili nozi se, pored slabosti, skoro obavezno zadržava i spasticitet (povišena mišićna napetost), a slično se dešava i kod obolelih od multiple skleroze. Spasticitet fiksira ruku ili nogu u neprirodnom i često bolnom položaju, pa može da predstavlja veći problem i od same bolesti. Takve tegobe se uspešno uklanjanju BT terapijom kombinovanom sa fizioterapijom.

Hronična bolna stanja

Hronične glavobolje su tipično povezane sa više ili manje povišenom napetošću u mišićima poglavine, lica i vrata, a slično se dešava i kod drugih hroničnih bolnih stanja – mišićna napetost povećava se u okolini bolnog predela, što pogoršava bol. Zbog opuštajućeg delovanja na mišiće, i dodatnog efekta na nervna vlakna za bol, BT se pokazao kao uspešno sredstvo u lečenju hroničnih bolnih stanja, pogotovu u situacijama kada se standardna terapija lekovima ne može primeniti (zbog neželjenih efekata, alergija, drugih bolesti…) ili je nedovoljno efikasna.

Hiperhidroza

Botulinski toksin deluje i na nervna vlakna koja kontrolišu rad znojnih žlezda, pa se koristi i u terapiji hiperhidroza – patološki povećanog znojenja na pojedinim delovima tela ili lica.

Neželjeni efekti

Glavni neželjeni efekt BT-a je mogućnost da se izazove slabost mišića veća od potrebne, ili da se njegovo dejstvo proširi na susedne mišiće, one koji nisu zahvaćeni nevoljnim pokretima i patološkom napetošću. Ta pojava se relativno retko javlja, obično je slaba i traje nekoliko dana. Ponekad, BT može da izazove suvoću usta, koja je tipično blaga. Drugih neželjenih efekata nema.

Način primene

Botulinski toksin se daje u ambulantnim uslovima, bez posebnepripreme pacijenta. Tankom iglom ubrizgava se u mišiće za koje se pregledom ustanovi da su najnapetiji, odnosno najodgovorniji za određene tegobe. Pri prvoj primeni BT-a, daju se najmanje doze za koje se očekuje da bi mogle da deluju (na osnovu veličine mišića, snage nevoljne napetosti…). Potrebno je nekoliko dana da preparat počne da deluje, a efekti se mogu ocenjivati nakon dve nedelje. Pun efekt BT dostiže četiri sedmice od davanja, traje oko dva meseca, pa potom slabi. Da bi se simptomi uspešno kontrolisali, naredno i svako sledeće davanje BT-a se obično zakazuje u razmaku od tri do četiri meseca, a u nekim slučajevima i na pola godine. U Tesla Medical-u, terapija BT-om može se kombinovati sa ciljanim fizioterapijskim tretmanom.