Skener (CT) glave

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Kompjuterizovana tomografija (CT) je skenerska dijagnostika koja  omogućava pravljenje serije slika iz različitih uglova uz pomoć x zraka.  CT je brza, bezbolna, neinvazivna i precizna metoda. Skenerska  dijagnostika se koristi u cilju otkrivanja uzroka glavobolje,  vrtoglavice, u cilju procene povreda glave ili u cilju otkrivanja  aneurizme, krvarenja, šloga ili tumora na mozgu. Na osnovu CT snimka  glave može se napraviti plan zračne terapije kod lečenja tumora mozga. U  hitnim slučajevima CT dijagnostika ima značajnu ulogu u brzom  otkrivanju povreda i krvarenja u mozgu. Cela procedura je potpuno  bezbolna i traje oko 30 minuta.

ZAŠTO SE PRIMENJUJE / INDIKACIJE

• CT glave se koristi u cilju otkrivanja: krvarenja u mozgu, povrede  glave, preloma lobanje, krvarenja u mozgu koje nastaje kao posledica  pucanja aneurizme (praćeno iznenadnim nastankom jake glavobolje), šloga  (koji može biti posledica postojanja krvnih ugrušaka ili krvarenja u  mozgu), tumora mozga, proširenja moždanih komora (hidrocefalus), bolesti  ili malformacija lobanje.
• CT glave se koristi i u cilju  ispitivanja i procene opsežnosti oštećenja kosti ili mekog tkiva kod  povreda lica, planiranja hirurške rekonstrukcije, otkrivanja bolesti  slepoočne kosti koje mogu dovesti do problema sa sluhom, otkrivanja  upale ili drugih promena na paranazalnim sinusima; u cilju planiranja  zračne terapije ili kao pomoć u izvođenju biopsije mozga.

KAKO SE IZVODI?

• Mašina za skenersku dijagnostiku je velika mašina u obliku krofne  čija su oba kraja otvorena. Tokom snimanja ležaćete na krevetu koji se  pomera ka mašini. U cilju fiksiranja glave ili omogućavanja stabilnog  položaja tela može se koristiti podloga ili jastuk.
• Sto na kom  ležite se pomera ka mašini i mašina se nakon toga rotira oko Vas. Svaka  rotacija mašine omogućava pravljenje slike iz različitih uglova i prikaz  različitih preseka tela. Svaka rotacija mašine praćena je određenim  stepenom buke.
• Zdravstveni radnik će se nalaziti u odvojenoj  prostoriji pored Vas, tako da će moči da Vas čuje i vidi. Moći ćete da  komunicirate sa zdravstvenim radnikom ukoliko bude potrebno. Ukoliko je  potrebno zdravstveni radnik će Vas zamoliti da udahnete vazduh kako bi  se omogućilo stvaranje jasne slike.

POTENCIJALNI RIZICI

• Tokom CT skenerskog snimanja bićete u određenoj meri izloženi  zračenju (više nego tokom klasičnog rentgenskog snimanja, zato što se  skenerskim snimanjem dobijaju detaljnije informacije). Količina zračenja  kojom ćete biti izloženi ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
• Obavestite svog lekara ukoliko ste trudni, zato što zračenje tokom ovog snimanja može oštetiti plod.
•  Kontrastno sredstvo koje se koristi tokom CT skenerskog snimanja može  izazvati alergijsku rekaciju ili neke druge neželjene reakcije. Najčešće  dolazi do blagih alergijskih reakcija koje se manifestuju kao svrab ili  crvenilo. Obavestite zdravstveno osoblje ukoliko imate poznatu  alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo .

PRIPREMA

• Nije dozvoljeno da tokom snimanja nosite bilo koje metalne predmete, kaiš, nakit, naočare za vid ili protezu.
• Ne smete jesti i piti nekoliko sati pre skenerskog snimanja.
•  Ukoliko imate poznatu alergiju na jodno kontrastno sredstvo potrebno je  da obavestite medicinsko osoblje. Obavvestite medicinsko osoblje  ukoliko imate alergiju na neke lekove ili hranu. Obavestite lekara  ukoliko imate neku bolest srca, astmu, šećernu bolest, bolest bubrega  ili probleme sa štitastom žlezdom. Ove bolesti povećavaju rizik od  nastanka neželjenih efekata procedure.
• Ukoliko ste trudni ili  sumnjate da ste trudni obavestite medicinsko osoblje. Ukoliko dojite u  vreme CT snimanja potrebno je da od lekara dobijete instrukcije o  nastavku dojenja posle snimanja. Preporučuje se da se pre sniamnja  izmuzete kako bi Vaše dete imalo mleko za taj dan i da dojenje nastavite  kada se kontrastni materijal izluči iz organizma, što se najčešće  dešava nakon 24 sata od ispitivanjaNije dozvoljeno da tokom snimanja  nosite bilo koje metalne predmete, kaiš, nakit, naočare za vid ili  protezu.
• Ne smete jesti i piti nekoliko sati pre skenerskog snimanja.
•  U zavisnosti od toga koji deo tela se slika CT skenerom, zavisi i način  davanja kontrastnog sredstva (ukoliko postoji potreba). Kontrastno  sredstvo se može piti, ukoliko se planira snimanje jednjaka ili želuca.  Ukus kontrastnog sredstva može biti neprijatan; Ukoliko se planira  snimanje organa kao što su žučna kesica, jetra, različiti krvni sudovi  ili organi mokraćnog sistema može biti potrebno davanje kontrastnog  sredstva u venu (intravenski) što može izazvati osećaj topline koji se  širi po telu ili metalni ukus u ustima; Ukoliko je potrebno snimanje  čmara (rektuma) kontrastno sredstvo se nakon čišćenja creva stavlja  direktno u rektum.
• Kod obavljanja CT skenerskog snimanja kod dece  najčešće je potrebno davanje lekova za smirenje (sedativa) kako bi dete  tokom snimanja bilo mirno. Pokreti deteta mogu dovesti do stvaranja  mutnih slika, zbog čega rezultati ispitivanja mogu biti netačni.

NAKON SNIMANJA

• Odmah nakon ispitivanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
•  Ukoliko ste dobili kontrastno sredstvo veoma je važno da nakon snimanja  pijete dosta tečnosti kako bi se kontrastno sredstvo što pre izlučilo  iz organizma.