Elektroencefalografija (EEG) posle spavanja

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Elektroencefalografija  (EEG) je metoda kojom se registruje električna aktivnost mozga uz pomoć  elektroda postavljenih na površinu glave. Elektroencefalograf je  grafički prikaz električne aktivnosti mozga koji se dobija ovim  snimanjem i koij lekar tumači i donosi određene zaključke. Snimanje  traje 20-40 minuta.

ŠTA JE EEG POSLE DEPRIVACIJA SNA?

EEG  posle deprivacija sna je snimanje koje se radi posle potpuno ili  delimično neprospavane noći (deprivacija/parcijalna deprivacija  spavanja). Cilj ovog ispitivanja je da se pacijent nespavanjem umori i  da ujutru zaspi u EEG kabinetu (tokom redovnog radnog vremena kabineta).  Električna aktivnost mozga se snima u budnosti neposredno pre spavanja,  po uspavljivanju, tokom spavanja i u budnom stanju nakon spavanja.  Snimanje traje oko 90 minuta. Ovim snimanjem mogu se registrovati  promene u električnoj aktivnosti mozga koje nije moguće dobiti  standardnim EEG snimanjem, a koje su izuzetno značajne za postavljanje  dijagnoze epilepsije i drugih bolesti.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Koristi  se u ispitivanju bolesnika koji su imali krize svesti, koji su gubili  svest ili u ispitivanju kriza svesti kod bolesnika kod kojih se najčešće  javljaju noću.

KAKO SE IZVODI?

  • Postavlja se specijalna kapa na kojoj su elektrode ili se pojedinačne elektrode uz pomoć gela lepe na površinu glave.
  • Snimanje se izvodi u ležećem ili sedećem položaju sa zatvorenim očima, u  poziciji koja je Vama ugodna. Prvo se snima osnovni EEG tokom 10  minuta.  Tokom snimanja osnovnog EEG-a biće potrebno da otvarate ili  zatvarate oči ili da dišete duboko. Na kraju snimanja se koristi  trepćuće svetlo.
  • Nakon toga se EEG snima kada spavate (oko sat vremena) i dok se budite.

POTENCIJALNI RIZICI

  • EEG snimanje je potpuno bezbolno

PRIPREMA

  • Noć pre testa ne smete da spavate.
  • Ukoliko se obavlja pregled nakon pacijalne deprivacije sna, smete da spavate najviše 4 sata.
  • Izbegavajte konzumiranje napitaka sa kofeinom (kafa, čaj, koka kola) zato što mogu uticati na rezultate ispitivanja.

NAKON PREGLEDA

Preporučuje se da se odmorite i naspavate i da tog dana ne upravljate motornim vozilom.