Ultrazvučno merenje nuhalne translucence (vratnog nabora ploda)

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Nuhalna translucenca je kolekcija tečnosti na vratu ili leđima ploda  koja se može meriti ultrazvučnom metodom. Radi se između 11. i 14.  nedelje trudnoće ili kada je dužina ploda između 45mm i 84mm. Pregled  traje oko 20 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Preporučuje se da sve trudnice rutinski obave ovaj pregled u cilju ranog otkrivanja Daunovog sindroma.

KAKO SE IZVODI?

  • Kao i svaki ultrazvučni pregled obavlja se tako što lekar stavlja  poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali plastični  uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na trbuh  pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i  eliminiše vazduh između kože i sonde.
  • Ukoliko ovim pristupom  (transabdominalnim) nije moguće obaviti adekvatno merenje nuhalne  translucence može se pristupiti drugim (transvaginalnim) pristupom. Ovaj  pristup podrazumeva da se sonda postavi u vaginu i da se na taj način  obavi pregled. Pregled nije štetan za majku i bebu i ne bi trebalo da  bude neprijatan.

POTENCIJALNI RIZICI

Pregled ne nosi rizik ni za plod ni za majku.

PRIPREMA

Ukoliko Vas lekar zamoli, može biti potrebno da sat i po vremena pre  pregleda (u roku od pola sata) popijete 3-4 čaše vode i da nakon toga ne  mokrite kako bi bešika bila puna i kako bi se ovaj ultrazvučni pregled  adekvatno obavio.