Stavljanje spirale

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Spirala ili intrauterini uložak je implantacioni materijal koji ima funkciju kontraceptivnog sredstva. Dejstvo se zasniva na stvaranju pseudozapaljenske reakcije materične sluznice koja kao takva nije  pogodna za implantaciju oplođene jajne ćelije. U upotrebi su nemedicirani intrauterini ulošci izrađeni od polietilena i medicirani koji imaju dodatak bakar ili progestagen, sintetski hormon. Na taj način medicirana spirala je dobila i terapijsku funkciju.

Postavljanje spirale se vrši neposredno nakon menstrualnog krvarenja, odmah nakon pobačaja ili 6 nedelja od porođaja.

Pre postavljanja spirale, neophodno je da se uradi kompletan ginekološki pregled, ultrazvuk i da se isključi postojanje infekcije uzimanjem briseva.

Samo postavljanje spirale ne zahteva anesteziju. Nakon dezinfekcije spoljašnjih genitalija, vagine i grlića, procedura obuhvata prihvatanje prednje usne grlića adekvatnim instrumentom, sondiranje materice te insercija intrauterinog uloška pomoću specijalnih aplikatora kompatibilog samom ulošku. Nakon toga, aplikator se odstranjuje, a končić spirale skraćuje na adekvatnu dužinu.

Trajnost uloška je zadata od strane proizvođača.

Najčešće  propratne pojave su bol, nelagodnost i krvarenje koje nije vezano za  menstrualni ciklus. Bol i nelagodnost uglavnom traju prvih nekoliko dana, dok za regulaciju ciklusa može biti potrebno i nekoliko meseci.