Kolposkopija

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Kolposkopija je neinvazivni optički metod za rano otkrivanje premaligni i malignih promena na spoljnim genitalnim organima žene. Sam naziv metode potiče od grčkih reči „kolpos“ i „skopija“ što u bukvalnom prevodu znači posmatranje stidnice. Sa obzirom da je karcinom grlića materice među najučestalim uzrocima smrti kod žena i to sa pikom incidence između 35. i 49. godine života. Jasno je koliko je ova metoda napravila revoluciju u primarnoj i sekundarnoj prevenciji zloćudnih tumora ove regije.

Kako se izvodi ova metoda?

Kolposkopija se izvodi pre klasičnog bimanuelnog pregleda. Prvo se pod uveličanjem lupe posmatra vulva, potom se u vaginu plasira spekulum pa se izvrši pregled vagine i grlića. Pregled je neinvazivan i nije ništa više neprijatan i bolan od klasičnog ginekološkog pregleda. U toku kolposkopskog pregleda se posebnim štapićima uzimaju ćelije sa površine grlića materice koje se šalji na citološku analizu – PAPA test.

U novije vreme se koristi modifikovana citološka podela, prema Bethesdi kojom se uvrstio i kriterijum adekvatnosti, odnosno procene kvaliteta samog preparata, razlikovanje slabijih od izraženijih abnormalnosti ćelija i mogućnost naznake promena u vezi sa Humanim papiloma virusom.

Prema Bethesda klasifikaciji osnovno je da promene u ćelijama delimo na one:

  • Niskog stepena abnormalnosti – “SIL – Low grade squamous intraepithelial lesion”
  • Visokog stepena abnormalnosti – “HSIL – High grade squamous intraepithelial lesion”

Osim što se pri kolposkopiji može načiniti citološki pregled ćelija, poznavanje niza kolposkopskih slika  nam omogućavaju razlikovanje mikroskopski vidljivih benignih, od potencijalno malignih promena.

Kolposkopske slike se mogu podeliti u V grupa:

  • grupa I – normalan kolposkopski nalaz (normalan pločasto slejevit epitel, normalna zona      transformacije, ektopija)
  • grupa II – abnormalni kolposkopski nalaz (AW epitel, punktacije, mozaik, leukoplakije, atipični      krvnisudovi)
  • grupa III – kolposkopski suspektan invazivni karcinom
  • grupa IV – nezadovoljavajući kolposkospki nalazi (teško zapaljenje ili atrofija tkiva,)
  • grupa V – ostale kolposkopske slike (kondilomi, ulceracije, inflamacija, atrofija)

 Preporuka je da se u reproduktivnom periodu žene obavlja kolposkospki pregled jednom godišnje. Zajedničkim izvođenjem kolposkopskih pregleda i PAPA testa može se na vreme otkriti i sprečiti po život opasna bolest.