Ginekološki ultrazvuk

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Ginekološki ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se  prikazuju strukture i organi u maloj karlici. Na ovaj način se mogu  definisati položaj, veličina i građa materice (i grlića materice),  jajnika i jajovoda. Pregled je potpuno bezbolan i traje oko 30 minuta.

INDIKACIJE /ZAŠTO SE RADI?

• U sklopu redovne ginekološke kontrole.
• U cilju otkrivanja uzroka bola u maloj karlici, abnormalnog vaginalnog krvarenja.
•  U sklopu ispitivanja veličine i izgleda materice i zida materice,  zapaljenskih bolesti organa male karlice, izgleda, građe i veličine  jajnika.
• U sklopu ispitivanja steriliteta, utvrđivanja trudnoće i pozicije ploda u materici, utvrđivanja položaja spirale.

KAKO SE IZVODI?

Ginekološki ultrazvuk se obavlja putem dva pristupa:  transabdominalnog (’’preko trbuha’’) i transvaginalnog (“preko  vagine“). Ukoliko je potrebno uraditi ultrazvučni pregled putem oba  pristupa prvo se obavlja pregled transabdominalnim pristupom.

• Transabdominalni pristup: Ležaćete na krevetu za pregled, nakon  čega će lekar staviti poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda  je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i  postavlja se na donji deo trbuha pacijentkinje. Gel ima ulogu da  poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između  kože i sonde.
• Transvaginalni pristup: razlika u odnosu na  transabdominalni pristup jeste što se transvaginalna sonda uvodi u  vaginu. Vrh transvaginalne sonde se prekrije gelom, a na sondu se navuče  posebna gumena navlaka ili prezervativ. Blizina ispitivanog područja  kao i viša frekvencija ultrazvučnih talasa omogućava stvaranje  kvalitetnije ultrazvučne slike i jasniji prikaz struktura i organa u  maloj karlici.

POTENCIJALNI RIZICI

Ovaj pregled ne nosi nikakav rizik i potpuno je bezbolan (transvaginalni pristup može izazvati neprijatnost).

PRIPREMA

• Za transabdominalni ultrazvuk:

– 4 do 5 sati pre pregleda nemojte jesti.
– Sat i po vremena pre pregleda popijte 3-4 čaše vode (u roku od pola sata) ili čaja bez šećera i nakon toga nemojte mokriti.
– Nekoliko dana pre ultrazvučnog pregleda nemojte jesti hranu koja nadima: pasulj, kupus, kelj, krastavac, zelena salata.
– Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

• Za transvaginalni ultrazvuk:

– nemojte piti tečnost četiri sata pre pregleda. Za obavljanje povog pregleda nije potrebno da bešika bude puna.

NAKON GINEKOLOŠKOG ULTRAZVUKA

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.