Biopsija horionskih resica

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Biopsija horionskih resica je prenatalni test kojim se otkrivaju  hromozomske abnormalnosti, kao što su Daunov sindrom, kao i niz drugih  genetskih poremećaja. Lekar uzima ćelije malog prstastog izraštaja na  posteljici koji se zove horionska resica i šalje ih u laboratoriju na  dalju genetsku analizu. Biopsija horionnskih resica se najčešće radi  između 10. i 13. nedelje trudnoće i celokupna procedura traje 30-45  minuta.

INDIKACIJE-ZAŠTO SE RADI?

Biopsije horionskih resica se radi ukoliko:

• je rezultat prenatalnog testa pozitivan (pozitivan dabl test).
• je u prethodnoj trudnoći plod imao genetski (hromozomski) poremećaj.
• Imate više od 35 godina.
• Vi ili partner u porodici imate neke nasledne bolesti (Daunov sindrom, Patau, Edvardsov…).

KAKO SE IZVODI?

• Procedura se izvodi u ležećem položaju. Na početku postupka lekar  koristi ultrazvuk u cilju određivanja tačne pozicije ploda u materici  (lekar koristi sondu-mali plastični uređaj koji uz pomoć ultrazvučnih  talasa daje sliku ploda i njegove.       Procedura se izvodi u ležećem  položaju. Na osnovu ultrazvučne slike lekar bira mesto na posteljici sa  kog će uzeti uzorak tkiva. Uzorak se može uzeti pristupom kroz grlić  materice (transcervikalni pristup) ili kroz trbuh (transabdominalni  pristup).

• Transabdominalni pristup („kroz trbuh”)
Lekar će očistiti Vaš  trbuh dezinfekcionim sredstvom. Uz pomoć ultrazvuka sprovešće tanku  šuplju iglu kroz trbušni zid do materice. Kada igla uđe u matericu lekar  će uvući uzorak horionskih resica u špric i nakon toga će izvući iglu  iz trbuha.

• Transcervikalni pristup (“kroz grlić materice”)
Lekar će  očistiti vaginu i grlić materice dezinfekcionim sredstvom. Nakon toga  će spekulumom otvoriti vaginu i ubaciti tanku, šuplju iglu kroz grlić  materice. Kada igla stigne do posteljice, nežno će usisati mali deo  tkiva horionskih resica.

POTENCIJALNI RIZICI

Veoma retko može doći do sledećih komplikacija: pobačaja, Rh senzibilizacije ili infekcije.

PRIPREMA

• Ukoliko lekar tako zahteva, potrebno će biti da Vam bešika bude  puna za proceduru (sat i po vremena pre pregleda potrebno je da popijete  3-4 čaše vode u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite).
•  Najbolje je da na proceduru dođete u pratnji partnera, člana porodice  ili prijatelja kako bi Vam pružili emotivnu podršku i olakšali povratak  kući.

NAKON POSTUPKA

• Lekar će nastaviti da prati neko vreme srčani rad ploda. Po  okončanju postupka možete imati slabije vaginalno krvarenja. Nekoliko  dana nakon biopsije horionskih resica lekar će Vam zakazati kontrolni  ultrazvučni pregled. uzorak tkiva se šalje u laboratoriju na dalju  analizu. Rezultate ćete čekati nekoliko dana do nekoliko nedelja, u  zavisnosti od složenosti analize koja je potrebna.
• Obratite se svom  lekaru ukoliko primetite: curenje tečnosti iz vagine, obilno krvarenje,  groznicu ili grčeve (kontrakcije) materice.
• Nakon procedure  potrebno je da mirujete. Preporučuje se da dan ili dva nakon postupka  izbegavate naporan rad, treninge ili seksualnu aktivnost.