Šta je rendgensko snimanje abdomena?

Nativni snimak abdomena: je standardna, bezkontrastna metoda pregleda abdomena rendgenskim zracima. Inicijalna je metoda pregleda abdomena koja prethodi drugim radiološkim metodama. Ima visoku dijagnostičku vrednost, brza je i lako dostupna.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Cilj pregleda je isključiti ili potvrditi prisustvo pneumoperitoneuma, dati podatak o postojanju gasno-tečnih nivoa, i u slučaju kliničke potrebe, izmeriti promer crevnih vijuga. Indikacije za ovaj pregled su sumnje na hitna hirurška stanja – akutni abdomen, opstrukcije creva, perforacije, kalkuloze, prisustvo stranog tela.

KAKO SE IZVODI?

Izvodi se tako što pacijent stoji uspravno, leđima prislonjen na stativ i u određenom momentu, po nalogu lekara, treba da zaustavi disanje kako bi se obavilo snimanje.

Kod pacijenata u teškom opštem stanju se može obaviti i u ležećem položaju.

POTENCIJALNI RIZICI

  • Ovo je potpuno bezbolna metoda. Doza zračenja kojom ste izloženi tokom ovog snimanja ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
    • Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću obavestite medicinske radnike, zato što rendgensko zračenje može uticati na plod.

PRIPREMA

Rendgensko snimanje abdomena ne zahteva posebnu pripremu.  Ponesite prethodnu medicinsku dokumentaciju sa sobom i pokažite je  lekaru (ukoliko je imate).

NAKON RENTGENSKOG SNIMANJA ABDOMENA

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.