MSCT (skenerska) kolonografija

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Multislajsna skenerska kolonografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja daje detaljan i precizan prikaz unutrašnjosti debelog creva (kolona) pravljenjem velikog broja slika iz više različitih preseka.  Koristi se u ranom otkrivanuju raka debelog creva, a može biti i zamena za invazivnu kolonoskopiju (samo uz dozvolu lekara). Ispitivanje traje 10-15 minuta.

INDIKACIJE – ZAŠTO SE RADI?

 • U cilju ranog otkrivanja raka debelog creva (kod ljudi koji imaju  više od 50 godina i nemaju povišen rizik za nastanak ovog raka).
  Umesto invazivne kolonoskopije kod ispitanika koji nisu motivisani (uz dozvolu lekara).
  Kod ispitanika kod kojih postoji povišen rizik od izlaganja invazivnoj  kolonoskopiji (starije osobe i osobe sa srčanim oboljenjima) ili opstrukcija (prekid) crevne pasaže.

KAKO SE IZVODI?

 • Tokom pregleda ležaćete na krevetu za pregled (u položaju u kom će  Vam kolena biti blizu grudnog koša). Kateter se postavlja u završni deo  debelog creva i ispunjava vazduhom ili ugljen dioksidom. Vazduh ili  ugljen dioksid olakšavaju stvaranje jasne slike debelog creva i mogu  stvarati osećaj pritiska u stomaku. Sto za pregled će se pomeriti ka  skenerskoj mašini, a mašina će se rotirati oko Vas i praviti slike iz  različitih uglova.
 • Na drugom delu pregleda lekar će Vas zamoliti da  legnete na leđa, pa na trbuh. Ponekad je za snimanje potrebno  korišćenje kontrastnog sredstva.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Doza zračenja kojom ćete biti izloženi tokom ovog pregleda ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
 • Veoma retko dolazi do povrede zida debelog creva (perforacije) nakon ispunjavanja creva ugljen dioksidom ili vazduhom.

PRIPREMA

 • Kako bi se adekvatno obavila skenerska kolonoskopija, debelo crevo  treba biti oslobođeno sadržaja, što se može postići upotrebom lekova  koji prazne creva i dijetom. Priprema počinje 24 sata pre pregleda.  Isplanirajte svoje obaveze, jer je neophodno da dan pre obavljanja  kolonoskopije budete blizu toaleta.
 • Dan pre procedure ne smete  jesti čvrstu hranu. Možete unositi bezalkoholne bistre napitke: bistre  supe, bistre voćne sokove, čaj, vodu. Izbegavajte crvene napitke. Noć  pre procedure nemojte ništa jesti i piti. Možete uzeti svoje lekove sa  malom količinom vode.
 • Kao lek za pripremu najčešće se koristi  Fortrans prašak i to na sledeći način: Rastvorite dve kesice Fortrans  praška u 2 litra vode i u 10h ujutru počnite da pijete. Ovu količinu  tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2-2,5 sata. Pražnjenje debelog  creva počinje 1-2 sata nakon što ste popili Fortrans. U 18 h rastvorite  još dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i pijte tokom naredna  2-2,5 sata.

Prijavite lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato  što može postojati potreba da (u konsultaciji sa lekrom) privremeno  prekinete uzimanje određenih lekova.

NAKON PREGLEDA

Nakon pregleda možete se vratiti Vašim uobičajenim dnevnim  aktivnostima i ishrani. Možete imati osećaj nadutosti koji će prestati  nakon nekoliko sati.