Digitorektalni pregled (rektalni tuše)

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Digitorektalni pregled (rektalni tuše) je pregled koji se koristi u  cilju otkrivanja problema koji se javljaju na organima smeštenim u  donjem delu trbuha ili maloj karlici. Ovo je jednostavan pregled, od  opreme su potrebne plastične, nesterilne rukavice, vazelin, malo dobre  volje i iskustvo lekara. Pregled se može vršiti u koleno – lakatnom  položaju pacijenta ili u bočnom položaju sa visoko, ka grudnom košu  podignutim kolenima, koji je pacijentu ugodniji i lekaru pogodniji za  obavljanje pregleda. Ovim pregledom se mogu otkriti tumori i promene na  završnom delu debelog creva, kao i promene na prostati kod muškaraca.  Pregled je najčešće neprijatan, može biti i bolan i traje nekoliko  minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju otkrivanja uzroka sledećih smetnji: krvarenja iz završnog  dela debelog creva (sveža krv u stolici), bol u nivou donjeg dela  stomaka ili male karlice, promene u karakteru mokrenja, promene u načinu  pražnjenja stolice (proliv, zatvor, nevoljno pražnjenje…). Ovim  pregledom može se uzeti uzorak stolice u cilju testiranja prisustva  krvi.
• U cilju otkrivanja hemoroida ili tumora završnog dela  debelog creva. Nakon ovog pregleda lekar Vam može predložiti  kolonoskopiju.
• U cilju otkrivanja uvećane prostate ili promena na  prostati tvrđe konzistencije. Ovaj pregled se može raditi u sklopu  rutinskog pregleda ili u cilju ispitivanja uzroka smetnji sa mokrenjem.

KAKO SE IZVODI?

• Pregled se kod muškaraca obavlja u dva položaja. Prvi podrazumeva  da ispitanik stoji savijen ka napred u kukovima, a drugi položaj je  koleno-lakatni položaj. Tokom pregleda možete osećati nelagodnost ili  bol. Digitorektalnim pregledom doktor može osetiti i prostatu i uočiti  neke probleme na njoj. Usled pritiska na prostatu možete imati potrebu  da mokrite. Ovaj pregled može biti neugodan ukoliko je prostata otečena  ili irtirana.
• Digitorektalni pregled kod žena može se raditi u  koleno-lakatnom položaju ili u položaju za ginekološki pregled (ukoliko  postoji potreba). Najvećem broju žena ovaj pregled nije bolan, ali može  biti neprijatan.

Pregled se obavlja tako što doktor nežno postavlja prst koji je  zaštićen gumenom rukavicom i prekriven lubrikantom (vazelinom najčešće) u  završni deo debelog creva-rektum. Drugom rukom doktor može opipavati  donji deo trbuha u cilju otkrivanja različitih problema. Pacijentima  koji imaju hemoroide ili oštećenu kožu i sluznicu završnog dela debelog  creva (analne fisure) ovaj pregled može biti više bolan.

POTENCIJALNI RIZICI

• Može doći do oskudnog krvarenja iz završnog dela debelog creva  (rektuma) nakon pregleda, naročito ukoliko ispitanik ima hemoroide ili  analne fisure.
• Veoma retko možete osećati vrtoglavicu ili  nesvesticu. Ove smetnje se drugačije nazivaju vazovagalna sinkopa i mogu  nastati kao posledica straha ili bola koji pacijent može osetiti tokom  digitorektalnog pregleda. Vazovagalna sinkopa se češće dešava ukoliko  tokom pregleda stojite.

PRIPREMA

Ukoliko imate hemoroide potrebno je da obavestite doktora pre  pregleda. Doktor će se potruditi da nežno obavi pregled i da ne ošteti  hemoroide.

NAKON DIGITOREKTALNOG PREGLEDA

Odmah se možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.