Alergološke kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Alergološke kožne probe predstavljaju brz, efikasan i bezbedan metod  za otkrivanje supstanci iz okoline (alergena) koje mogu biti uzročnik  alergijskih reakcija. Ovi testovi su najpouzdaniji metod za otkrivanje i  dokazivanje alergija na inhalacione (supstancije koje se udišu) i  nutritivne (supstancije iz namirnica) alergene. Testiranje se izvodi na  najčešće poznate alergene: grinje, buđ, polen trava i drveća, ambroziju,  perje, prašinu, mleko, žumance, belance, obavlja se u ambulantnim  uslovima i traje 20-40 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

 • Radi se kod ispitanika koji imaju simptome kao što su kijavica,  suzenje očiju, osećaj svraba i grebanja u predelu grla, nosa i očiju,  nadražajni kašalj (koji nije infektivne prirode), promene po tipu  koprivnjače ili slične smetnje (koje se mogu javljati u određenom  periodu godine).
  • U cilju postavljanja dijagnoze različitih  alergijskih oboljenja: alergijske kijavice (alergijskog rinitisa),  alergijske astme, ekcema (dermatitisa), alergije na polen, alergije na  određene prehrambene proizvode.

KAKO SE IZVODI?

 • Testiranje se izvodi na preko 40 najčešćih različitih inhalacionih  (grinje, buđ, polen trava i drveća, ambrozija, perje, prašina) i/ili  nutritivnih alergena (mleko, žumance, belance …).
  • Jedna kap  tečnosti, koja sadrži rastvoren alergen (supstanciju koja izaziva  alergiju kod nekih ljudi), stavlja se na kožu podlaktica (kod odraslih  uglavnom, kod dece može i na leđa). Površni sloj kože se zagrebe uz  pomoć lancete, kako bi se omogućio kontakt alergena sa ćelijama površnog  sloja kože.
  • Nakon 20 minuta posmatra se reakcija na koži i  ukoliko je došlo do alergijske reakcije na tom mestu će se javiti  crvenilo, otok i svrab. Lekar će Vam odmah objasniti i saopštiti  rezultate testiranja i dati savet i predlog o daljoj terapiji (ukoliko  je potrebna).

POTENCIJALNI RIZICI

 • Najčešće neželjene reakcije koje mogu nastati nakon ovog testiranja  su crvenilo, otok i svrab (mogu se razviti nekoliko sati posle  testiranja i mogu trajati nekoliko dana).
  • Veoma retko može doći do nastanka sistemskih alergijskih reakcija.

PRIPREMA

 • Tokom zakazivanja ovog testiranja neophodno je da prijavite sve  lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što određeni lekovi mogu  imati uticaj na tačnost rezultata testa (određeni lekovi pojačavaju ili  ublažavaju alergijsku reakciju).

Potrebno je da 5-7 dana pre ovog testiranja ne koristite sledeće lekove:

 • lekove iz grupe antihistaminika-lekova protiv alergije kao što su (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)
  • lekove koje smanjuju kiselost želuca: Cimetidin, Ranisan.
  • lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex)
  •  Neophodno je da 24h pre testiranja ne koristite lekove iz grupe  kortikosteroida (Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

Nakon testiranja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima