Dopler krvnih sudova male karlice

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Color Doppler je savremena ultrazvučna dijagnostika kojom se precizno  meri protok krvi u krvnim sudovima materice i jajnika. Tokom ovog  ultrazvučnog pregleda meri se i indeks otpora (RI) i pulsatilni indeks  (PI). Pregled se obavlja transvaginalnim pristupom (plasiranjem sonde u  vaginu) i traje oko 20 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

U cilju daljeg ispitivanja kada se klasičnom ultrazvučnom metodom  otkriju različite promene na mišićnom sloju materice (miomi, adenomi,  sarkomi, i dr.), promene na sluznici materice (zadebljali endometrijum,  polipi i dr.), ciste ili tumori jajnika. Primenom kolor dopler metode,  može se uočiti razlika između dobroćudnih i zloćudnih tumora.

KAKO SE IZVODI?

• Transvaginalni ultrazvučni pristup podrazumeva uvođenje sonde u  vaginu (prethodno se vrh sonde prekrije ultrazvučnim gelom te se na  sondu navuče posebna gumena navlaka ili prezervativ). Sonda je mali  plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase. Ovim pristupom  su materica i jajnici blizu sonde te se pomoću kolor dopler efekta  otkriva specifični doplerski zapis svakog krvnog suda i specifične  vrednosti indeksa otpora (RI) i pulsatilnog indeksa (PI).
• Zloćudne  novotvorine (maligni tumori) su znatno više prokrvljene u odnosu na  benigne tumore i imaju sniženi indeks otpora (RI) i veliki pulsatilni  indeks (PI). Dobroćudne tvorevine (benigni tumori) imaju normalnu građu  krvnih sudova,a samim tim i viši indeks otpora.

Na osnovu tih karakteristika pomoću kolor dopler metode razlikujemo dobroćudne od zloćudnih tumora.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvučni pregled male karlice je je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda i ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

• Nekoliko dana pre pregleda nemojte koristite vaginalnu terapiju (vaginalete i vaginalne kreme).
•  Potrebno je da mokrite neposredno pre pregleda kako bi se adekvatno  obavilo ispitivanje (potrebno je da mokraćna bešika bude prazna).
• Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

NAKON PREGLEDA

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.