Skener za decu

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

ŠTA JE CT SKENERKSA DIJAGNOSTIKA?

Kompjuterizovana tomografija (CT) je skenerska dijagnostika koja  omogućava pravljenje serije slika kostiju, krvnih sudova i mekog tkiva  iz različitih uglova ili preseka uz pomoć x zraka. Skenerska  dijagnostika pruža više infromacija od rentgenske. Ova metoda ima  značajnu ulogu u otkrivanju bolesti ili povreda različitih organa, kao i  u praćenju efekata terapije. Cela procedura je potpuno bezbolna, traje  oko 30 minuta i može se obavljati kod novorođenčadi, mlađe dece i  starije dece.

ZAŠTO SE PRIMENJUJE / INDIKACIJE

 • Kod dece se CT ispitivanje radi u cilju otkrivanja uzroka bola u  trbuhu, otkrivanja opsežnosti povrede, stadijuma maligne bolesti,  procene odgovora na terapiju (kodmalignih bolesti), otkrivanja i  praćenja infektivnih ili upalnih bolesti. Uz pomoć CT-a moguće je dobiti  detaljnu sliku srca i krvnih sudova.
  • CT dijagnostika se  preporučuje i kod određivanja opsežnosti povreda, naročito organa u  trbuhu (jetre, bubrega i slezine). CT dijagnostika se koristi i u cilju  otkrivanja upale slepog creva (apendicitisa), tumora, različitih  defekata i urođenih anomalija viđenih na rođenju, kamena u bubregu  itd….

KAKO SE IZVODI?

 • Zdravstveni radnik će Vaše dete postaviti u određenu poziciju na  stolu za ispitivanje (najčešće je u pitanju ležeći položaj na leđima). U  cilju održavanja odgovarajuće pozicije mogu se postaviti jastuci ili  drugi predmeti. Ukoliko Vaše dete tokom snimanja oseća neprijatnost ili  bilo koje tegobe, može obavestiti Vas ili naše zdravsteno osoblje. Kada  zdravstveni radnik postavi dete u adekvatan položaj prelazi u susednu  prostoriju, koja je odvojena prozorom i započinje snimanje.
  • U  zavisnosti od vrste skenerskog pregleda, može biti potrebno da se tokom  snimanja koristi kontrastno sredstvo. Kontrastno sredstvo se može  progutati, dati preko vene (intravenski) ili staviti u obliku čepića.  Nakon toga se sto za pregled pomera ka mašini, a mašina se u zavisnosti  od vrste skenerskog pregleda rotira u određenom smeru.
  • Može biti  potrebno da Vaše dete zadrži dah u određenom trenutku, naročito ukoliko  se radi CT skener grudnog koša. Većina dece starije od 6 godina može bez  teškoća da zadrži dah na osnovu instrukcija. Sa mlađom decom može  postojati problem oko izvršavanja ovog zahteva, zbog toga je najbolje da  se mlađoj deci objasni da je potrebno da dišu tiho i u jednakim  vremenskim razmacima.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Prilikom ovog ispitivanja neminovno dolazi do izlaganja određenoj  dozi zračenja (lekari se uvek trude da to bude najmanja moguća doza  zračenja i zahtevaju ovo ispitivanje isključivo u slučajevima kada je  ono neophodno).
  • Postoji rizik od komplikacija zbog korišćenja  opšte anestezije ili analgosedacije. Rizik od nastanka alergijske  reakcije na kontrastno sredstvo je mali, a ukoliko dođe do alergijske  reakcije one su najčešće blage.

PRIPREMA

 • Vaše dete treba da nosi udobnu, širu odeću. Može postojati potreba  da Vaše dete skine odeću. Predmeti od metala kao što je nakit, naočare,  slušni aparati ili šnale potrebno je skinuti.
  • Ukoliko će Vaše dete  tokom ispitivanja biti pod opštom anestezijom ili analgosedacijom biće  potrebno da nekoliko sati pre pregleda ne jede i ne pije. Deca koja su  određen period pre ispitivanja bila bolesna, neće biti pod  analgosedacijom ili opštom anestezijom.
  • Neophodno je da obavestite  lekara o svim lekovima koje Vaše dete uzima, tako i o alergiji na  određene lekove, kontrastno sredstvo, jod ili morsku hranu (ukoliko ih  ima). Takođe je potrebno da obavestite svog lekara o tome da li je Vaše  dete nedavno bilo bolesno, da li ima astmu, neko srčano oboljenje,  šećernu bolest, probleme sa bubrezima ili štitastom žlezdom. Neke od  ovoh bolesti mogu uticati na odluku lekara o tome da li je potrebno i  bezbedno koristiti kontrastno sredstvo tokom ovog ispitivanja.

NAKON SNIMANJA

 • CT dijagnostika predstavlja bezbolnu, brzu i laku proceduru, koja  iako je bezbolna može detetu predstavljati neprijatno iskustvo zbog  potrebe da bude mirno postavljeno u određenom položaju.
  • Ukoliko se  kontrastno sredstvo daje preko vene (intravenski) Vaše dete može  osetiti bol prilikom postavljanja braunile u venu. Tokom davanja  kontrastnog sredstva intravenski Vaše dete može osetiti toplinu koja se  širi telom ili metalni ukus u ustima koji traje nekoliko minuta. Nakon  davanja kontrastnog sredstva Vaše dete može osetiti svrab ili dobiti  koprivnjaču, što se može otkloniti primenom određenih lekova. Ukoliko  Vaše dete prebledi ili se žali na otežano disanje potrebno je da odmah  obavestite zdravstveno osoblje. Ukoliko Vaše dete razvije bilo koji vid  alergijske reakcije na kontrastno sredstvo potrebno je da obavestite  zdravstveno osoblje i da naglasite ukoliko bude postojala potreba za  ponovnim snimanjem CT-om u budućnosti.
  • Kontrastno sredstvo koje se  pije može biti neprijatnog ukusa za Vaše dete. Kontrastno sredstvo se  može mešati sa vodom ili sokom, ali većina dece dobro toleriše uzimanje  kontrastnog sredstva na ovaj način. Veoma retko postoji potreba da se  kontrastno sredstvo primeni u obliku čepića kada se Vaše dete može  žaliti na osećaj prepunjenosti ili potrebe za pražnjenjem creva.  Potrebno je da ohrabrite svoje dete i da mu objasnite da ovaj neprijatan  osećaj traje samo nekoliko minuta.
  • Zdravstveni radnik tokom  snimanja napušta prostoriju za snimanje i prelazi u susednu prostoriju  iz koje će moći nesmetano da vidi vaše dete i da komunicira sa njim.  Jednom od roditelja može biti dozvoljeno da bude sa detetom u istoj  prostoriji, ali isključivo ako nosi zaštitnu opremu koja ga štiti od  zračenja, iako je zračenje oko mašine minimalno. Ukoliko sumnjate da ste  trudni, preporučuje se da neko drugi bude sa Vašim detetom tokom  ispitivanja.
  • Ukoliko se CT ispitivanje obavlja kod manje dece koja  nisu u stanju da budu mirna u jednoj poziciji tokom ispitivanja, može  biti potrebno korišćenje opšte anestezije ili analgosedacije. Potrebno  je da nakon ispitivanja pod anestezijom sačekate određeno vreme nakon  ispitivanja kako biste videli da li se vaše dete dovoljno razbudilo.
  •  Ukoliko tokom CT ispitivanja nije korišćena anestezija Vaše dete se  odmah može vratiti svakodnevnim uobičajenim aktivnostima. Ukoliko se  tokom snimanja koristi anestezija ili analgosedacija Vaše dete treba  određeno vreme nakon ispitivanja provesti u bolnici. Dobićete uputstva o  redukciji aktivnosti Vašeg deteta tokom dana, ukoliko postoji potreba  za tim.