Skener grudnog koša

Kratak opis: Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Kompjuterizovana tomografija (MDCT) je skenerska dijagnostika koja omogućava pravljenje serije snimaka kostiju, krvnih sudova i mekog tkiva iz različitih uglova ili preseka uz pomoć x zraka. CT je brza, bezbolna, neinvazivna i precizna metoda. CT je imidžing metoda koja omogućava otkirvanje uzroka upornog kašlja, kratkog daha, bola u grudima ili visoke temperature. CT grudnog koša je zlatni standard u dijagnostici raka (karcinoma) pluća i omogućava rano otkrivanje raka pluća.
ZAŠTO SE PRIMENJUJE / INDIKACIJE
• MDCT grudnog koša se koristi u cilju: otkrivanja abnormalnosti u grudnom košu koje su nađene na rentgenskom snimku; otkrivanja uzroka simptoma i znakova različitih bolesti organa u grudnom košu, kao što su: kašalj, kratak dah, bol u grudima ili povišena telesna temperatura; otkrivanja i evaluacije rasta tumora ili drugih struktura u grudnom košu, planiranja zračne terapije; otkrivanja povrede nekog organa u grudnom košu (srca, krvnih sudova, pluća, rebara i kičme), otkrivanja abnormalnosti koje su nađene na fetalnom ultrazvuku.
• Uz pomoć skenerskog snimanja grudnog koša prikazuju se različite bolesti pluća, kao što su: upala pluća, tuberkuloza, bronhiektazije, cistična fibroza, upala ili drugih bolesti plućne maramice, intersticijalne ili hronične bolesti pluća ili kongenitalne abnormalnosti.
• MDCT grudnog koša može biti od velike pomoći u ranom otkrivanju raka pluća kod dugogodišnjih strastvenih pušača.
KAKO SE IZVODI?
• Mašina za skenersku dijagnostiku je velika mašina u obliku krofne čija su oba kraja otvorena. Vi ćete ležati na krevetu koji se pomera ka samoj mašini.
• Sto na kom ležite se pomera ka mašini i mašina se nakon toga rotira oko Vas. Svaka rotacija mašine omogućava pravljenje slike iz različitih uglova i prikaz različitih preseka tela. Svaka rotacija mašine praćena je najčešće bukom.
• Zdravstveni radnik će se nalaziti u odvojenoj prostoriji pored Vas, tako da će moči da Vas čuje i vidi. Moći ćete da komunicirate sa zdravstvenim radnikom ukoliko bude potrebno. Ukoliko je potrebno zdravstveni radnik će Vas zamoliti da udahnete vazduh kako bi se omogućilo stvaranje jasne slike.
PRIPREMA
• Nije dozvoljeno da tokom snimanja nosite bilo koje metalne predmete, kaiš, nakit, naočare za vid ili protezu.
• Ne smete jesti i piti nekoliko sati pre skenerskog snimanja.
• U zavisnosti od toga koji deo tela se slika CT skenerom, zavisi i način davanja kontrastnog sredstva (ukoliko postoji potreba). Kontrastno sredstvo se može piti, ukoliko se planira snimanje jednjaka ili želuca. Ukus kontrastnog sredstva može biti neprijatan; Ukoliko se planira snimanje organa kao što su žučna kesica, jetra, različiti krvni sudovi ili organi mokraćnog sistema može biti potrebno davanje kontrastnog sredstva u venu (intravenski) što može izazvati osećaj topline koji se širi po telu ili metalni ukus u ustima; Ukoliko je potrebno snimanje čmara (rektuma) kontrastno sredstvo se nakon čišćenja creva stavlja direktno u rektum.
• Kod obavljanja CT skenerskog snimanja kod dece najčešće je potrebno davanje lekova za smirenje (sedativa) kako bi dete tokom snimanja bilo mirno. Pokreti deteta mogu dovesti do stvaranja mutnih slika, zbog čega rezultati ispitivanja mogu biti netačni.
NAKON SNIMANJA
• Odmah nakon ispitivanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
• Ukoliko ste dobili kontrastno sredstvo veoma je važno da nakon snimanja pijete dosta tečnosti kako bi se kontrastno sredstvo što pre izlučilo iz organizma.